Comentado por el Dr.Escobar
El articulo “Insufficient Sleep Undermines Dietary Efforts to Reduce Adiposity” publicado en la revista Annals of Internal Medicine el 2 de Noviembre 2010 y realizado por la Fundación del Colegio Americano de Cardiología.
Los autores del estudio comparan 2 pequeños grupos de personas ( 3 mujeres y 7 hombres) de 41 años de media que están realizando una dieta de perdida de peso controlando las horas de sueño ( 8.5 horas vs 5.5 horas de sueño) durante un periodo de 14 días.
Observaron como las personas que dormían menos perdían menos masa grasa y mas masa magra. Las personas que dormían 8.5 horas perdían 1,4 Kg de masa grasa y 1,5 Kg de masa magra en comparación con las personas que dormían 5.5 horas que perdían 0,6 Kg de masa grasa y 2,4 Kg de masa magra.
Concluyeron que las restricciones de sueño pueden comprometer las dietas de perdida de peso que realizamos manteniendo la grasa a expensas del la masa magra es decir, el fracaso de la dieta que realizamos.
También analizaron los cambios adaptativos neuroendocrinos que la restricción del sueño produce en nuestro organismo.
Es un estudio muy elegante que puede mostrar como el estrés diario puede influir en nuestro estilo de vida y estado de nutrición.
Title: Insufficient Sleep Undermines Dietary Efforts to Reduce Adiposity
Date Posted: November 2, 2010
Authors: Nedeltcheva AV, Kilkus JM, Imperial J, Schoeller DA, Penev PD.
Citation: Ann Intern Med 2010;153:435-441. [PubMed abstract] Study
Question: Does sleep restriction attenuate the effect of a reduced-calorie diet on excess adiposity?
Methods: A randomized, two-period, two-condition crossover study was conducted using 14 days of moderate caloric restriction with 8.5 or 5.5 hours of nighttime sleep opportunity. Primary outcome was loss of fat and fat-free body mass. Secondary endpoints were changes in substrate utilization, energy expenditure, hunger, and 24-hour metabolic hormone concentrations.
Results: Ten overweight nonsmoking adults (three women and seven men) had a mean age of 41 years (standard deviation [SD], 5) and mean body mass index of 27.4 k/m2 (SD, 2.0). Sleep curtailment decreased the proportion of weight lost as fat by 55% (1.4 vs. 0.6 kg with 8.5 vs. 5.5 hours of sleep opportunity, respectively; p = 0.043) and increased the loss of fat-free body mass by 60% (1.5 vs. 2.4 kg; p = 0.002). This was accompanied by markers of enhanced neuroendocrine adaptation to caloric restriction, increased hunger, and a shift in relative substrate utilization toward oxidation of less fat.
Conclusions: The amount of human sleep contributes to the maintenance of fat-free body mass at times of decreased energy intake. Lack of sufficient sleep may compromise the efficacy of typical dietary interventions for weight loss and related metabolic risk reduction.
Perspective: This elegant study adds to the many explanations for the fattening of adults and children living in stressful times. The neuroendocrine changes associated with sleep disordered breathing and sleep deprivation induce loss of muscle mass and retention of body fat.
Author(s): Melvyn Rubenfire, M.D., F.A.C.C.
Topic(s): General Cardiology, Prevention/Vascular © 2010 American College of Cardiology Foundation